Mario Bruijns, schrijver van De houten kampeerstad

Met het schrijven van de 2-delige boekenserie ‘De houten kampeerstad van Rotterdam aan zee’ haalde Mario Bruijns de onbekende geschiedenis van Recreatieoord Hoek van Holland boven water.

Bruijns zette zich ook, samen met anderen, ruim een jaar in om het recreatieoord te behoeden voor verkoop. Zo is hij onder meer de bedenker van de actie SOS Recreatieoord Hoek van Holland. Ook zette hij de historische waarde in om de kans op verkoop te verkleinen.

recreatieoord hoek van holland boekenserie mario bruijns

Persoonlijk
De ouders en grootouders van Mario Bruijns kwamen al vanaf het begin van de jaren vijftig van de vorige eeuw op het huisjeskamp. In een fotoalbum binnen de familie ontdekte hij zelfs dat zijn overgrootouders al in de jaren dertig naar het toenmalige kampeerterrein trokken. Hij was er in zijn jeugd zelf ook ieder zomerseizoen te vinden.

Onbekende geschiedenis
In 2009 ging Bruijns vanuit nieuwsgierigheid en zijn liefde voor het recreatieoord op zoek naar de ontstaansgeschiedenis van het terrein. Een vergeten geschiedenis, want het was voor de meeste mensen onbekend dat het huisjeskamp al vóór de Tweede Wereldoorlog iets bijzonders was of zelfs al bestond. 

Tekst en beeld
Voor zijn onderzoek zocht Bruijns naar feiten, verhalen en anekdotes. Ook kreeg de geboren Rotterdammer toegang tot de fotoalbums van vele particulieren die in Hoek van Holland een zomerhuisje hebben of ooit hadden.

Mede dankzij hun medewerking kon hij de geschiedenis van het recreatieoord en haar bewoners in zowel tekst als beeld weergeven en het verhaal van Recreatieoord Hoek van Holland creëren. De boeken waren vervolgens de basis bij het verkrijgen van enkele erkenningen als cultureel-historisch erfgoed.

artikel houten kampeerstad is uniek erfgoed oud rotterdammer

Erfgoed

Netwerk Immaterieel Erfgoed Nederland
Kort nadat de gemeente Rotterdam op 3 november 2020 haar verkoopplannen bekend maakte, schreef Bruijns het huisjeskamp bij in het Netwerk Immaterieel Erfgoed Nederland (25 november 2020).

Bruijns was verder betrokken bij:

  • De opname van het recreatieoord in de collectie van Echt Rotterdams Erfgoed op 21 maart 2021.
  • De opname in de Canons van Zuid-Holland in april 2021.
  • ‘Pleidooi voor behoud van Recreatieoord Hoek van Holland’ voor de gemeente Rotterdam.
  • De ‘Cultuurhistorische verkenning van Recreatieoord en Camping Hoek van Holland’.

Zie ook de pagina Erfgoed.

certificaat echt Rotterdams erfgoed voor recreatieoord hoek van holland

Mario Bruijns ontvangt het certificaat Echt-Rotterdams erfgoed van Nicole van Dijk, directeur Stichting Wijkcollectie

De strijd tegen de verkoop 2020-2022

Vanaf 3 november 2020 werd bekend dat de Rotterdamse wethouders Bas Kurvers en Said Kasmi het recreatieoord wilden verkopen. Een team van recreanten staat op om het tij te keren. Ook Bruijns zet zich ruim een jaar in om de verkoop van Recreatieoord Hoek van Holland aan een commerciele marktpartij te voorkomen.

Het lukt het team om de plannen tegen te houden, want in februari 2022 stemt de voltallige gemeenteraad van Rotterdam tegen de verkoop. 

recreatieoord hoek van holland, interview met schrijver Mario Bruijns

SOS Recreatieoord Hoek van Holland
Om aandacht te krijgen voor de plannen van de wethouders, bedacht Bruijns de actie SOS Recreatieoord Hoek van Holland. De actie van 8 februari 2021 werd opgemerkt door verschillende media.

Bruijns onderzocht vervolgens wat er bij vakantieparken elders in het land gebeurde, nadat zij gemoderniseerd of verkocht werden. Het televisieprogramma Kassa gebruikte het onderzoek in haar uitzending ‘Poen boven fatsoen‘.

recreatieoord hoek van holland SOS-actie mario bruijns

Ook schreef Bruijns het rapport Verkenning 4-seizoenen opening Recreatieoord Hoek van Holland en zorgde met geschreven artikelen voor een regelmaat aan media-aandacht.

Slogan
Verder introduceerde de schrijver de slogan: ‘Oudste vakantiepark van Nederland. Dat verkoop je niet, dat koester je!’ De slogan was gericht aan de gemeente Rotterdam. Zo boog Bruijns het verkoopargument ‘verouderd vakantiepark’ van wethouder Kasmi, om in iets bijzonders.

Op het stadhuis spreekt Bruijns enkele malen in voor de Rotterdamse raadsleden en wethouders. Zij ontvangen ook, wanneer ze op het recreatieoord zijn, allemaal het eerste deel van het boek ‘De houten kampeerstad van Rotterdam aan zee’.

100 jaar Recreatieoord Hoek van Holland

In 2023 vierde Recreatieoord Hoek van Holland haar 100-jarige bestaan. Bruijns zorgde grotendeels voor de invulling van de expositie ‘100 jaar Recreatieoord Hoek van Holland’ en het verhaal daarbij.

Tevens creëerde Bruijns het jubileumlogo en was hij contactpersoon voor de media.

Zie ook de pagina over het jubileumjaar.

Vlag met jubileumlogo Recreatieoord Hoek van Holland bij het veld

Ook met het verzorgen van rondleidingen droeg Bruijns de bijzondere geschiedenis van het recreatieoord uit. Een rondleiding en/of presentatie kregen onder meer:

  • Heilige Huisjes Rotterdam
  • Club 25
  • Gemeenteraad van Rotterdam
  • SP
  • SBS-6
  • Stichting Wijkcollectie
verhalenwandeling door Hoek van Holland van Wijkcollectie

Voor MONUMENTAAL Magazine schreef en illustreerde Bruijns in het jubileumjaar het artikel ‘Honderd jaar houten kampeerstad aan zee’ (uitgave april 2023).

Recreatieoord Hoek van Holland in Monumentaal Magazine1-april-2023
Recreatieoord Hoek van Holland in Monumentaal Magazine2-april-2023
Recreatieoord Hoek van Holland in Monumentaal Magazine3-april-2023
voorzijde van Monumentaal Magazine

©