Recreatieoord Hoek van Holland 100 jaar

Recreatieoord Hoek van Holland bestaat in 2023 honderd jaar. Dankzij het onderzoek voor de boekenserie De houten kampeerstad van Rotterdam aan zee weten we dat 1923 het oprichtingsjaar is.

Viering jubileumjaar

 

Een groep van ongeveer 20 vrijwilligers is vanaf 1 maart 2023 druk bezig met de voorbereidingen om er een mooi eeuwfeest van te maken. Zij maken de centrale feestweek (22- 29 juli 2023) mogelijk. Daarnaast is er een expositie op het winkelpleintje.

recreatieoord hoek van holland 100 jaar logo

©mariobruijns

Het programma van de feestweek op Recreatieoord hoek van holland in jubileumjaar

Hieronder leest u in tijdsvolgorde hoe het recreatieoord het jubileum beleefde. Ook op Facebook kunt u de activiteiten volgen.

ballonnen 100 jaar recreatieoord hoek van holland

©mariobruijns

Media

Voor vragen of meer informatie over het jubileum en de ontstaansgeschiedenis neemt u contact op met Mario Bruijns via kampeerstad@gmail.com

100 jaar recreëren

Recreatieoord Hoek van Holland is in 1923 begonnen als tentenkamp, opgezet door de gemeente Rotterdam. Momenteel telt het terrein ongeveer 900 zomerhuisjes en 200 caravans. Het wordt beschouwd als het oudste vakantiepark van Nederland.

De jubileumvlag van Recreatieoord Hoek van Holland

©mariobruijns

Recreatieoord opent  jubileumjaar

 

Op 9 april 2023 werd het jubileumjaar van Recreatieoord Hoek van Holland officieel geopend bij het recreatiegebouw op het nieuwe kamp. Om het seizoen feestelijk in te luiden werden enkele vlaggen gehesen.

Met de gezellige muziek van De Event Band van Muziekvereniging Rotterdam aan Zee, het traditionele paasontbijt en paaseieren zoeken voor de kinderen, het hijsen van de vlaggen en een glaasje prosecco werd het een geslaagde opening. Naast De Hoekse Krant besteedden ook de WOS en De Havenloods aandacht aan de opening.

Recreatieoord Hoek van Holland 100 jaar. In De Hoekse Krant

MONUMENTAAL magazine

In de uitgave van april 2023 leest u in MONUMENTAAL magazine in vogelvlucht de geschiedenis van Recreatieoord Hoek van Holland. Het artikel ‘Honderd jaar houten kampeerstad aan zee’ is geschreven door Mario Bruijns.

Recreatieoord Hoek van Holland in Monumentaal Magazine1-april-2023
Recreatieoord Hoek van Holland in Monumentaal Magazine2-april-2023
Recreatieoord Hoek van Holland in Monumentaal Magazine3-april-2023

Recreatieoord toont leeftijd op het strand

Bewoners van het recreatieoord graven de cijfers 100 uit op het strand van Hoek van Holland.
In 2021 haalden ze een soortgelijke stunt uit met de SOS-actie. Daarbij groeven ze de letters S-O-S uit in de sneeuw. Dit keer kwam er een shovel aan te pas om het werk te doen.

recreatieoord hoek van holland, 100 op het strand

©L.Boomsma

recreatieoord hoek van holland 100 jaar, strand

 

Heilige Huisjes: rondleiding door Mario Bruijns

 

Voor Heilige Huisjes gaf Mario Bruijns op 9 juni 2023 een rondleiding over Recreatieoord Hoek van Holland. De wandeling ging  over het oude en het nieuwe kamp. De groep bekeek onder andere de expositieruimte ter ere van het 100-jarig jubileum en de Zeehaven (pastoraat op het nieuwe kamp).

Heilige Huisjes Rotterdam is een initiatief van de Kerkvernieuwers en de Gemeente Rotterdam. Dit jaar (2023) zijn de Dorpskerk en pastoraat de Zeehaven van het recreatieoord onderdeel van het programma.

 

affiche heilige huisjes 2023
rondleiding-op-recreatieoord-hoek-van-holland-bij-de-Zeehaven
rondleiding over Recreatieoord Hoek van Holland

©mariobruijns

Boekenserie De houten kampeerstad 10 jaar

 

Niet alleen het recreatieoord kent een jubileum, maar ook het eerste deel van de boekenserie. Het eerste deel van De houten kampeerstad kwam namelijk 10 jaar geleden (2013) uit.

de-houten-kampeerstad-deel-1

Algemeen Dagblad

 

Het Algemeen Dagblad besteedde ook aandacht aan het jubileum van Recreatieoord Hoek van Holland. De familiegeschiedenis van de familie Buursema-van der Werf werd belicht. Dochter Joyce, Willemjan en schrijver Mario Bruijns werden geinterviewd voor het artikel.

Lees de tekst van het artikel hieronder.

artikel in Algemeen Dagblad met familiegeschiedenis Recreatieoord Hoek van Holland

Jubilerende recreatieoord is een dorp op zich
Hier maak je als kind de mooiste herinneringen.

Het begon met avontuurlijke families uit Rotterdam die hun tentjes opzetten in de duinen, 100 jaar later is Recreatieoord Hoek van Holland een dorp op zich. Al vanaf het begin is de familie Buursema-Van der Werf present op het oudste vakantiepark van Nederland. ,,Hier maak je als kind de mooiste herinneringen.” Mirza Buursema-van der Werf (1913-2017) is een jaar of acht als ze met haar ouders naar ‘Rotterdam aan Zee’ trekt: het strand in Hoek van Holland. Er gaan dan steeds meer families naar zee, waar ze aanvankelijk op het strand tentjes opzetten om zich in te verkleden. Maar omdat een dagtrip nogal intensief is, zo duurt een enkele reis per stoomboot uit Rotterdam zo’n twee uur, blijven ze het liefst in de tenten slapen in de duinen. Vanaf 1921 staan de autoriteiten dit toe. Wel moeten de avonturiers een kampeervergunning aanvragen bij de plaatselijke politie. Twee jaar later ontstaat er een ‘kamp’ als de tenten bij elkaar moeten gaan staan aan het einde van de Duinweg. Auteur Mario Bruijns dook eerder al in de dan nog niet vastgelegde geschiedenis van Recreatieoord Hoek van Holland, en schreef er twee boeken over: De Houten Kamperstad van Rotterdam aan Zee, deel 1 en 2.

Koeien
In de beginjaren was het nog vrij primitief op het kampeerterrein. Zo liepen er af en toe koeien over het terrein die de aardappelschillen kwamen opeten. Maar er was volgens Bruijns juist veel lof van de recreanten voor de ruimte die de kampeerders toegewezen kregen, zo meldde een briefschrijver in het Rotterdamsch Nieuwsblad. ‘Want gij waart in het vrije Nederland nergens zoo vrij als aan den Hoek van Holland’. Nu is Recreatieoord Hoek van Holland een dorp op zich, met circa 900 huisjes en 200 (sta)caravans op het terrein. Mirza Buursema-van der Werf verbleef nog tot ruim na haar honderdste tijdens het seizoen (1 maart-1 november) op het terrein. Haar dochter Joyce Buursema heeft het in 1952 gebouwde houten huis daarna overgenomen met haar man Willemjan (76). ,,Toen ze op het laatst niet meer naar het Recreatieoord kon komen, ging ze ook wel snel achteruit”, weet Buursema nog. ,,Ze zat hier prima. Dit was het belangrijkste in haar leven. Met haar man, mijn vader, heeft ze wel veel reizen gemaakt, maar dat kwam vooral vanuit hem. Zelf was ze tevreden met Hoek van Holland. Als oudste bewoner heeft ze nog het huidige recreatiegebouw officieel geopend.” Buursema kan zich nog goed herinneren dat ze in de jaren 50 met de kinderen uit de ‘houten kampeerstad’ de laatste periode voor de zomervakantie in Hoek van Holland naar school ging. ,,Na Pasen zaten we al in het huisje, dus werden we aangemeld op de dorpsschool. De leerkracht deed het er destijds bij, kennelijk was het geen probleem.”

Donderslag
Joyce en Willemjan maakten samen met een aantal anderen, onder wie Mario Bruijns, een kleine foto-expositie over de geschiedenis van Recreatieoord Hoek van Holland, ter ere van het 100-jarig bestaan. De expo opent binnenkort in een gebouw nabij de receptie. Van 22 tot en met 29 juli volgt nog een feestweek, met allerlei activiteiten voor de bewoners. In de historie van het huisjeskamp kwam het een paar keer voor dat de gemeente Rotterdam, eigenaar van het terrein, de boel van de hand wilde doen. Een paar jaar geleden voor het laatst. Om te voorkomen dat een groot commercieel bedrijf met het park aan de haal zou gaan en de bestaande huisjes zou slopen voor peperdure bungalows, ontstond er massaal protest onder de bewoners. Met succes: de recreanten werken nu aan een model waarin zij het beheer overnemen van de gemeente.

,,Die brief waarin het verkoopplan werd aangekondigd, kwam als een donderslag bij heldere hemel”, weet Buursema nog. ,,Ik dacht: ‘Gelukkig leeft mijn moeder niet meer en hoeft ze dit niet mee te maken’. Ik vond het heel erg. Dit hier ís mijn jeugd. We zijn het hele weekend hier. Ik had het verschrikkelijk gevonden als we dit kwijt waren geraakt.” Tijdens het seizoen is het echtpaar uit Krimpen aan den IJssel er van vrijdag tot en met zondag. ,,We slaan zelden een weekend over. Ik houd het gras onkruidvrij.” Willemjan: ,,We doen veel aan de tuin, de heg alleen al is 40 meter lang. Verder wandelen, lezen en fietsen we. Bijvoorbeeld naar Kijkduin of Scheveningen.” Hun twee kleinzoons van 4 en 6 jaar oud komen ook graag naar het Recreatieoord. Joyce: ,,Ze gaan steeds meer hun eigen gang hier. Als ze weten dat ze hier naartoe komen, staan ze ’s ochtends op met de vraag wanneer ze naar het ‘kleine huisje’ gaan.

Die in 1952 neergezette verblijfplaats laten de twee zo veel mogelijk in oude staat. ,,Zo houden we de herinnering aan mijn moeder levend. Het is een soort aandenken. Door het zo te laten, lijkt het net alsof ze hier zo weer binnenstapt. Al hebben we natuurlijk weleens geverfd en is er ook een stoel vervangen.” Willemjan: ,,Het frame van het huisje is goed, maar de staat niet al te best. Hier en daar is het wat verzakt, wel komt er nog een nieuw dak op.” Volgens auteur Bruijns is het ondanks de veel modernere samenleving dan 100 jaar geleden nog steeds gezellig op het terrein. ,,Met de intrede van de televisie rond 1970 werd dat wel ietsje minder, maar de sfeer op het terrein is nog altijd bijzonder en gemoedelijk. Er zal aan een plek als dit altijd behoefte zijn. Je kunt er relaxen en voor de kinderen is het fijn. Hier maken ze de mooiste herinneringen.”

Expositie ‘100 jaar Recreatieoord Hoek van Holland’

 

Op 30 juli 2023 werd de expositie ‘100 jaar Recreatieoord Hoek van Holland’ geopend. Daarin wordt het geschiedenisverhaal van het recreatieoord verteld. Met onder meer een selectie van foto’s op groot formaat en oude filmopnames.

Ook kunnen zelfgemaakte historische badpakken worden ingeleverd. Zij maken deel uit van de wedstrijd Maak het mooiste zwempak van Hoek van Holland van Stichting Wijkcollectie.

bezoekers bij de opening van de expositie 100 jaar Recreatieoord Hoek van Holland.

©mariobruijns

expositie gebouw 100 jaar Recreatieoord Hoek van Holland

©mariobruijns

expositie recreatieoord hoek van holland stoepbord

©mariobruijns

Open

De expositie aan de Wierstraat is in de zomerperiode van 2023 te bezichtigen op zaterdagen en zondagen van 14.00 uur – 17.00 uur.  De entree is gratis.

 

De samenstellers

Een team van zes samenstellers heeft de expositie mogelijk gemaakt:
Joyce Buursema, Henriët Bovenkerk, Mario Bruijns, Willemjan Schouten, Rob Lenoir, Wil Vaassen.

De opening van de expositie in de media

Verschillende media hadden aandacht voor de expositie. De WOS besteedde bijvoorbeeld met een artikel en een radio-interview met Mario Bruijns aandacht aan de opening van de expositie. Ook het televisieprogramma Kassa kwam langs (scroll verder naar beneden)

WOS radiopresentator Remco Ruijgers (foto) interviewt Mario Bruijns over Recreatieoord Hoek van Holland.

Remco Ruijgers (foto) van WOS

WOS besteedt aandacht aan expositie Recreatieoord Hoek van Holland

Op de website van WOS

De Oud Rotterdammer bericht over de expositie

De Oud Rotterdammer van 11 juli 2023

expositie Recreatieoord Hoek van Holland in de Hoekse krant

In de Hoekse Krant

De Zeehaven doet mee met het jubileum

hele artikel van de Zeehaven in Opwekking

Het tijdschrift Opwekking (juli/aug 2023) weidde een artikel aan de Zeehaven.

De vrijwilligers

 

Een groep van vrijwilligers is al maanden aan het werk om de activiteiten te organiseren. Op de foto een deel van hen.

De gemeente Rotterdam beschreef in haar nieuwsbrief hoe de vrijwilligers het jubileumjaar aanpakken. Ook de expositie komt aan bod. 

nieuwsbrief van de gemeente rotterdam over het jubileum van het recreatieoord

De vlaggen

 

De jubileumvlaggen hangen zowel op het recreatieoord als daarbuiten.

Vlag met jubileumlogo Recreatieoord Hoek van Holland bij het veld
4 vlaggen met het jubileumlogo van 100 jaar Recreatieoord Hoek van Holland
Vlag met jubileumlogo 100 jaar Recreatieoord Hoek van Holland bij Botter
2 vlaggen met jubileumlogo Recreatieoord Hoek van Holland aan de Schelpweg

©mariobruijns

De feestweek

Algemeen Dagblad over de feestweek op Recreatieoord Hoek van Holland

Algemeen Dagblad

Algemeen Dagblad over de feestweek op Recreatieoord Hoek van Holland

Algemeen Dagblad

opening feestweek recreatieoord Hoek van Holland in de Hoekse Krant

Hoekse Krant

Verhalenwandeling

 

Op 25 juli 2023 vond de Verhalenwandeling door Hoek van Holland plaats. De organisatie was in handen van Stichting Wijkcollectie.

De eerste stop voor de wandelaars was het Recreatieoord. In de expositieruimte kregen zij een uitleg over de geschiedenis van het huisjeskamp door Mario Bruijns. Daarna vervolgden ze hun route via de Jasbank (uitleg door Mirjan van Historisch
Genootschap Hoek van Holland, de Cocondo-bunker en museum Chateau du Lac.

Wegens de grote belangstelling wordt de wandeling op 18 augustus 2023 herhaald. Op die dag vindt in de Hoekstee ook de opening plaats van Tentoonstelling ‘Breiwerk in de Branding’. 

De havenloods over de verhalenwandeling in hoek van holland met het recreatieoord

In de Havenloods

VerhalenWandeling van wijkcollectie over recreatieoord Hoek van Holland met mario-bruijns

De 1e stop: Recreatieoord Hoek van Holland

Open Rotterdam maakte op 28 juli 2023 een reportage over 100 jaar Recreatieoord Hoek van Holland en de VerhalenWandeling van Wijkcollectie. 

reportage van Open Rotterdam over 100 jaar recreatieoord hoek van holland en de VerhalenWandeling

Reportage van Open Rotterdam

RTV Rijnmond

 

In juli 2023 hield Marcia Tap van RTV Rijnmond interviews met:

  • Dinie van Harten-Verhoeff en haar man Joop (Oude Kamp)
  • Miguel Kerkstra en Jaimy van Rumpt (Nieuwe Kamp). 
  • Mario Bruijns (schrijver)

Bekijk de beelden hieronder of lees het artikel

artikel rtv Rijnmond over de geschiedenis van recreatieoord hoek van holland

Kassa maakt opnames op het recreatieoord

Het televisieprogramma Kassa van BNN/ VARA maakte ook opnames op het recreatieoord. Kijk de uitzendingen met de titel Zomerkassa terug:

 

Kassa op Recreatieoord Hoek van Holland

Op haar website schrijft Kassa over het ontstaan van vakantieparken, met een centrale plek voor het ontstaan van Recreatieoord Hoek van Holland in 1923.

De WOS

 

Op 25 juli 2023 was de WOS op het recreatieoord. Bekijk de reportage ‘Het leven op het 100-jarige Recreatieoord Hoek van Holland

WOS maakte een reportage over recreatieoord Hoek van Holland 100 jaar.

Hart van Nederland

 

Ook Hart van Nederland was op het recreatieoord. In 2021 had de omroep het recreatieoord al twee keer bezocht. En dat kreeg in 2023 vanwege het honderdjarig bestaan een vervolg.

“ In het leven weet je drie dingen zeker: je wordt geboren, je gaat dood, en … je kunt op vakantie naar Recreatieoord Hoek van Holland. Het is elk jaar feest om er te zijn, maar dit jaar is het extra bijzonder. ”

Je vindt het fragment aan het einde, vanaf 19:40 min. In totaal keken 1.206.000 mensen naar de uitzending van Hart van Nederland.

Hart van nederland op Recreatieoord Hoek van Holland in augustus 2023

Expositie Recreatieoord trok 1400 bezoekers

 

In totaal bezochten 1400 mensen de expositie. Deze liep van 1 juli tot en met 1 oktober 2023 en bestond uit nostalgische foto’s, films, familieverhalen, krantenartikelen en enkele vitrines met kleinere objecten uit de geschiedenis van het huisjeskamp plus camping.

Een klein deel van de ruimte was beschikbaar voor een wedstrijd met zelfgemaakte historische badpakken van Stichting Wijkcollectie. Twintig gastheren en -vrouwen maakten bezoek tijdens de openingsuren mogelijk.

De expositie werd mogelijk gemaakt dankzij subsidies van Beheerstichting Loswal De Bonnen en Cultuur Concreet. De gemeente Rotterdam stelde het houten gebouwtje beschikbaar.

expositie recreatieoord hoek van holland trok 1400 bezoekers

Zeven-delige serie over Recreatieoord bij WOS

 

De Westlandse Omroepstichting is nog niet klaar met het recreatieoord. In oktober 2023 verschijnt bij de omroep een serie van 7 afleveringen over Recreatieoord Hoek van Holland. De afleveringen kennen een luchtig en vermakelijk karakter en zijn gemaakt door Frank Jan Kat, met hulp van Carmen van Haren.

De houten kampeerstad startpunt initiatiefnota ‘Red de camping’

 

SP-Tweede Kamerlid Sandra Beckerman presenteerde op 14 oktober 2023 in Appeltern de initiatiefnota ‘Red de camping’.
In haar speech en initiatiefnota legt ze uit dat het boek De houten kampeerstad van Rotterdam aan zee (deel 1) voor haar de aanleiding was om het probleem van het opkopen van campings en vakantieparken door grote investeerders op de nationale politieke agenda te zetten.

Sandra Beckerman presenteert initiatiefnota ‘Red de camping’.

Sindsdien heeft ze met recreanten op campings in het hele land gesproken. Met haar strijd en de initiatiefnota wil ze de Tweede Kamer dwingen om de recreanten te beschermen. Met Hoek van Holland als voorbeeld.