Erfgoed

Erkenning
De houten kampeerstad barst van de herinneringen en sentimenten. Met haar eigen karakter en haar rijke geschiedenis, behoort het tot het culturele erfgoed van Rotterdam. Nationaal verdient het een prominente plek in de geschiedenis van het kamperen. Kortom, De houten kampeerstad mag niet verloren gaan.

Veel mensen in Rotterdam weten wel dat het Recreatieoord een gebied is met veel houten vakantiehuisjes, dat bestaat uit het oude en het nieuwe kamp. De een heeft er ooit een paar jaar een huisje gehad. De ander staat er al vanaf de jaren vijftig en heeft het huisje ooit overgenomen van zijn ouders.

Maar niet iedereen is op de hoogte van haar geschiedenis. Die begon officieel in 1923. Sindsdien heeft het een geheel eigen karakter gevormd. Het recreatieoord heeft deel uitgemaakt in de levens van duizenden, voornamelijk Rotterdamse recreanten. Onvergetelijke zomers beleefden ze er.

Beschermen
Regelmatig worden oudere campings en recreatieparken herontwikkeld naar moderne parken met recreatieverblijven voor verhuur. Daarom is het nodig om het bewustzijn van de bijzondere geschiedenis en historische waarde van het oudste vakantiepark van Nederland te vergroten.

Dat idee haakt aan bij de tijdsgeest, met een toenemende aandacht voor cultuurhistorie en een hang naar nostalgie en authenticiteit. Ook de Gemeente Rotterdam, eigenaar van Recreatieoord Rotterdam, pleit voor behoud van cultuur- historisch erfgoed.

100-jarig jubileum
Dit jaar (2023) bestaat Recreatieoord Hoek van Holland 100 jaar. Dat is een goede aanleiding om de positie van het recreatieoord te versterken. Wat zou het mooi zijn als ook de politiek en de Gemeente Rotterdam de waarde inzien van het historische kampeerterrein.